Goud verkopen - hoe gaat dat in zijn werk?

Als u goud wilt verkopen dan vraagt u zich misschien af ‘Goud verkopen hoe gaat dat in zijn werk?’. De meeste mensen die goud te koop aanbieden doen dit maar één of hooguit enkele keren in hun leven. Het is dus niet zo vreemd dat u misschien geen idee heeft hoe een goudinkoper te werk gaat bij het bepalen van de waarde van een gouden sieraad, munt of voorwerp. Daarom leggen we het u graag in 4 stappen uit.

1. Het bepalen van de waarde aan de hand van het karaat

Goud wordt aangeduid in karaat. Wellicht heeft u wel eens gehoord over een 18-karaats gouden ketting of een 14-karaats gouden ring. Hiermee wordt aangegeven hoeveel goud het desbetreffende voorwerp of sieraad bevat. Hoe hoger het getal des te meer goud en dus hogere waarde. Het hoogste getal is 24-karaats, maar dit wordt vrijwel uitsluitend gebruikt voor goudbaren en goudstaven. Goud is namelijk een zacht metaal. Een sieraad van 24-karaats goud zou heel kwetsbaar zijn en is dus niet of nauwelijks te dragen.

Het goudgehalte wordt bepaald met een precisieweegschaal en een toetssteen. Eerst wordt gewogen hoe zwaar het goudstuk is. Vervolgens wordt de echtheid en het aantal karaat bepaald aan de hand van een toetssteen. Hiervoor wordt het goudstuk voorzichtig over de steen gekrast en vervolgens wordt er een klein beetje ‘koningswater’ overheen gedruppeld. Blijft de gouden kras zichtbaar? Dan spreken we van echt goud. Zo blijven we wat koningswater toevoegen om te zien of het goud helder blijft en hoeveel karaat goud het dus is.

2. Gouden munten en horloges verkopen

Bij Zilver & Goud Inkoop Amsterdam kunt u niet alleen terecht voor het verkopen van gouden sieraden. We kopen ook gouden munten in zoals gouden tientjes. Daarnaast kunt u ook een mooi bod krijgen als u een merkhorloge te koop aanbiedt. Ook in horloges wordt soms goud verwerkt. Maar ook als dat niet het geval is, maar het gaat wel om een merkhorloge zoals van Rolex, Patek Philippe of Tudor dan kunt u ook hiervoor een mooi bod krijgen. Het bod zal hoger zijn als u de originele opbergdoos, certificaat en documentatie eveneens kunt overleggen.

Waarde van uw gouden sieraden

3. Wat is mijn gouden sieraad waard bij verkoop?

Goud verkopen hoe gaat dat eigenlijk? Het is een vraag die velen bezighoudt. Maar nog belangrijker is de vraag ‘Hoeveel krijg ik uitbetaald als ik die gouden ketting die ik toch niet meer draag bij een goudinkoper aanbied?’ De waarde hangt niet alleen af van het goudgehalte, al is dit wel van groot belang. Als u een sieraad aanbiedt van een bekende merk zoals Cartier of Piaget en met originele certificaat van de maker, dan kan dit de inkoopwaarde aanzienlijk verhogen.

4. Ben ik verplicht tot verkoop bij een taxatie?

Uiteraard bent u nooit verplicht om uw gouden sieraad bij ons te verkopen als u een waardebepaling laat doen. Wij taxeren dat wat u wilt verkopen en bieden u er een eerlijke prijs voor. Deze is gebaseerd op de goudprijs van het moment. De prijs van goud fluctueert dagelijks. Als u het bod te laag vindt of denkt dat de goudprijs wellicht in de komende tijd zal stijgen, dan kunt u altijd nog even wachten. Als u ons bod accepteert dan kan het bedrag direct cash aan u worden uitbetaald. Wilt u het geld liever op uw rekening gestort krijgen dan kan dit natuurlijk ook.

Wilt u een vraag stellen?

Stel ze via het onderstaande  contactformulier