Getaxeerde waarde

Bij Zilver & Goud Amsterdam krijgt u altijd een reëel bod voor uw (oude) sieraden en edelmetalen. Het bod wordt in de meeste gevallen bepaald door de huidige zilver- en/of goudkoersen. Niet op basis van een taxatiewaarde. Wat houdt dit precies in?
  • Een taxatierapport is een beschrijving van sieraden.
  • Getaxeerde waarde is nooit de waarde die u krijgt bij een verkooptransactie.
  • Getaxeerde waarde is een verzekeringswaarde.

Enigszins misleidend - de hoge prijs op een taxatierapport:

Het bedrag dat in een taxatierapport van een sieraad genoemd wordt, geeft puur de vervangingswaarde aan: de uitgave die een eigenaar nog een keer moet doen om hetzelfde sieraad opnieuw te kopen na verlies of diefstal. Daarom staat er in een taxatierapport ook altijd een uitgebreide beschrijving van het sieraad. Er wordt bij het vaststellen van de hoogte van het bedrag geen rekening gehouden met de verkoopbaarheid; dat is niet aan de orde. Niemand vraagt zich in dit geval af: is het nog in de mode, is het nog gewild? Er moet gewoon een vervangend sieraad komen, omdat het ‘slachtoffer’ van de diefstal gecompenseerd moet worden.

Gouden-munten-en-baren-verkopen-740

Taxatiewaarde is anders dan de verkoopwaarde

Het bedrag in het taxatierapport is dus een taxatiewaarde, dat u nooit bij een inkoper en taxateur van tweedehands sieraden zult krijgen. Voor hem geldt de vraag ‘Is het nog goed verkoopbaar?’ namelijk wel – de werkelijke verkoopwaarde is meestal vele malen kleiner dan het bedrag op het officiële taxatierapport voor de verzekering. Een voorbeeld: een gouden muntenarmband die u van uw moeder hebt gekregen kan op een rapport dat u hebt enorm hoog getaxeerd zijn en – bij verkoop – op de markt toch alleen de goudwaarde, het gewicht in goud opleveren. Wanneer u zelf de – veelgehoorde! – klacht uit: ‘Ik draag het eigenlijk al jaren niet meer’, mag u eigenlijk niet verwachten dat er veel andere mensen zijn die dit sieraad zouden willen aanschaffen. Een pluspunt is wel, dat de goudwaarde per gram nu hoger is dan ooit.

Certificaat

Dit is een door de verkopende juwelier gemaakte beschrijving van de kleur, kwaliteit, het merk, vorm en het gewicht van een sieraad. Zo’n beschrijving kan helpen bij de verkoop maar zegt niets over de directe verkoopwaarde.

Heeft u vragen hierover?

Neem contact met ons op via dit onderstaande formulier